Søk direkte på produktnavn, maskiner teknologi eller løsninger du er interessert i.

Her er vi så fullautomatisert som det faktisk er mulig!

Ved XXLs sentrallager i Örebro har de tatt automatisering til øverste nivå. Det inkluderer to strekkfilmmaskiner, etikettskanning, 40 transportbaner og HMI-system fra ITO PallPack.

Utfordring

Øke automatiseringsgraden, sikre god emballering av paller med vanskelig gods.

Løsning

Automatiseringsløsning fra PallPack med automatiserte transportbaner, 2 PallPack 8030 strekkfilmmaskiner, etikettskanning og HMI-system.

Resultat

Rask og sikker strekkfilming, bedre oversikt og høyere effektivitet.

– Løsningen har gitt oss betydelig tidsbesparelse, i form av at alt arbeid med pallene er mer organisert, smidig og strukturert, og en dramatisk reduksjon i manuell håndtering, sier Fredrik Karlsson, driftsansvarlig ved XXLs sentrallager.

Sportskjeden XXL har vokst kraftig de siste årene, og har nå 31 norske varehus, 25 i Sverige, 13 i Finland og en i Østerrike. Det 42.000 kvadratmeter store logistikksenteret i Örebro er sentralt plassert, med om lag 20 mil til Stockholm og 30 mil til Göteborg. Her arbeider rundt 150 personer, og alle forsendelser til kjedens svenske, finske og østerrikske varehus passerer automasjonsanlegget med 40 ekspedisjonsbaner, to pålastingsbaner, etikettskanning og to fullautomatiske og integrerte strekkfilmmaskiner av modellen PallPack 8030.

Fredrik Karlsson forteller at de valgte PallPack i Sverige med bakgrunn i de gode erfaringene fra Norge. – Vi har identiske strekkfilmmaskiner ved vårt norske sentrallager, der har de veldig gode erfaringer med både teknologien og samarbeidet med ITO PallPack.

XXL-løsning med 40 transportbaner og to Pallpack 8000 viklemaskiner.

Problemfritt med ”vanskelige paller”
Strekkfilmmaskinene går for fullt seks dager i uken, fra klokka 7 til 23, og hver måned besørger de sikker og effektiv vikling av rundt 6.000 paller.

Driftsansvarlig Fredrik Karlsson forteller at det er sjelden den ene pallen er lik den andre. – Her er mange ulike forsendelser, og ofte er det varer som stikker ut, som skistaver, ski, snowboards, hockeykøller – aller saker som er enda lengre. Vi benytter to ulike formater; langpaller og kortpaller. Begge går direkte i strekkfilmmaskinen uten at vi behøver gjøre tilpasninger, forteller Karlsson.

Så snart pallen er ferdigpakket, setter truckførerne på en etikett (et tresifret nummer angir hvilket varehus som er mottager) og plasserer pallen på en av transportbanene. Pallen skannes deretter automatisk og transporteres automatisk til en av strekkfilmmaskinene, avhengig av mottagersted. Dette kan styres via HMI-systemet, et grensesnitt som viser hele infrastrukturen i anlegget. Operatørene styrer valg av baner og maskiner via HMI-systemet, og kan eksempelvis endre hvilke baner som skal håndtere paller til hvilke varehus.

Fredrik Karlsson er driftsansvarlig ved XXL sentrallager i Ørebro. - Oppsummert vil jeg si at vi er så fullautomatisert som det er mulig å være, sier han.

Forenklet håndtering
Fredrik Karlsson forteller at HMI-systemet spiller en viktig rolle for driften. – Systemet gir oss oversikt over hvor pallene befinner seg og hva som skjer til enhver tid, i sanntid. Eksempelvis kan det skje at etiketten er feilplassert og ikke kan skannes. Da kan man legge inn informasjonen manuelt i systemet, så kommer pallen likevel dit den skal. På samme måte ser vi hvilke baner som skal til hvilke mottagersteder, dermed vet vi at alt er lastet ferdig når banene er tomme. HMI-systemet er utvilsomt et bra verktøy for operatørene, oppsummerer han.

Lønnsom investering
Tidsbesparelsene ved å ha høy automatiseringsgrad er stor, og Fredrik Karlsson er ikke i tvil om at Return On Investment er svært god. De automatiske strekkfilmmaskinene betaler seg ned på ett til to år, sammenlignet med en manuell løsning. Dessuten er det mye enklere både for de som laster på og for sjåførene. Oppsummert vil jeg si at vi er så fullautomatisert som det er mulig å være, avslutter Fredrik Karlsson.

ITO-løsninger hos XXL:

To PallPack 8030 strekkfilmmaskiner, transportbaner, etikettskanning og HMI-system, det er ingrediensene i PallPack-systemet hos XXL.
De automatiske strekkfilmmaskinene betaler seg ned på ett til to år.

Fredrik Karlsson

XXL

Til kundereferanse »

Vi hjelper deg videre!

Ta kontakt med våre erfarne medarbeidere