Søk direkte på produktnavn, maskiner teknologi eller løsninger du er interessert i.

Femti år med potetsnacks hos Kims

Fem produksjonslinjer går for fullt hos Kims, og i siste ledd sørger en Pall-Pack 8000 for sikker og effektiv emballering.
Kims PallPack 8000. bilde

Utfordring

Sikre at pakkeprosessen holder tritt med fem produksjonslinjer.

Løsning

Automatisk strekkfilming i PallPack 8000.

Resultat

Driftssikker emballering av varer på pall, i en løsning som holder følge med veksten.

Femti år med potetprodukter

I mer enn femti år er det produsert potetsnacks og andre produkter fra Skreia, i bedriften som er en del av Orkla-konsernet. Fem produksjonslinjer går for fullt, og i siste ledd sørger en Pall-Pack 8000 for sikker og effektiv emballering.

Potetsnacks har vært en vinner gjennom mange år, og KiMs holder en sterk posisjon i et marked hvor det stadig lanseres nye smaker og produkter. Fra produksjonsanlegget på Skreia sender KiMs årlig ut mellom 120.000 og 150.000 paller med potetchips, spesialsnacks, nøttesnacks og Cheeze Doodles til norske hjem.

Fem produksjonslinjer håndterer fritering, krydring/salting og pakking av merkevarer som KiMs potetchips, potetsticks og Polly peanøtter, samt OLW Cheeze Doodles som ikke produseres på Skreia, men likevel pakkes og sendes ut herfra.

Det siste halvåret er samtlige paller emballert med strekkfilmmaskinen PallPack 8000. Teknisk sjef Jens Helge Sandberg forteller at Pall-Pack-maskinen har vært en svært vellykket investering for den tradisjonsrike bedriften.

Kims PallPack 8000. bilde
Kims PallPack 8000

– Driftssikkerhet var et helt kritisk punkt i vår vurdering, og vi har fått den driftssikkerheten vi forventet. Hvis produksjonen stopper opp i pakkeprosessen, forplanter det seg raskt til hele produksjonen som vil måtte stanses.

– Erfaringene med Pall-Pack 8000 så langt er at strekkfilmemballeringen har fungert tilnærmet problemfritt, i en produksjon der vi emballerer rundt 70 paller i timen. Produktene er svært lette, slik at det skal lite til før en kartong flytter på seg. Det stiller ekstra store krav til nøyaktighet i emballeringen, forteller Jens Helge Sandberg.

Fleksibilitet og driftssikkerhet

Produksjonsanlegget på Skreia har vært en del av Orkla Confectionery & Snacks Norge siden 2013, men historien går tilbake til produksjon av både potetsnacks, potetmos og andre potetprodukter fra starten av Opplandchips AS i 1964.

Fremdeles kommer størstedelen av råvarene fra lokale potetprodusenter på Toten, men Sandberg forteller at mye har endret seg de siste tiårene.

– Produksjonen er langt mer automatisert og maskinell enn tidligere, og kravene til produksjon og logistikk er strengere. Automatisert produksjon forutsetter høyeste kvalitet i alle ledd, derfor ser vi etter de beste og mest driftssikre tekniske løsningene, understreker han. Sensorer sørger for at hver pall flyttes frem til riktig posisjon i Pall-Pack 8000, hvor pallen automatisk emballeres til riktig høyde.

– Strekkfilmmaskinen hos KiMs er dimensjonert for å håndtere paller opptil 240 cm høyde, selv om de selv benytter paller med 120 cm høyde.

– Årsaken er at vi er backup-produksjon for Orklas anlegg i Sverige og Danmark, der de benytter 240 cm høyde. I tilpasning av maskinen er det også tatt høyde for bruk av toppark på pallen, i tilfelle dette kommer som et kundekrav på et senere tidspunkt, forteller Jens Helge Sandberg.

Jens Helge Sandberg Kims. bilde
Jens Helge Sandberg Kims

Lokal service

Hvilke forventninger har dere til service?

– Foreløpig har det ikke vært servicebehov, men over tid vil det selvsagt være nødvendig. Vi kommer til å inngå en serviceavtale som sikrer oss god responstid, i tillegg har vi en del servicekompetanse og et visst reservedelslager i eget hus.

– Nærhet til en norsk serviceleverandør var en medvirkende årsak til at vi valgte Pall-Pack som leverandør, forteller teknisk sjef. Potetlageret befinner seg kun noen kilometer unna, og fabrikken på Skreia kan motta inntil 100 tonn poteter daglig, som alle filmes på jakt etter produkter med avvik.

– Potetene vaskes og skrelles før de kokes i solsikkeolje, deretter tilføres salt eller krydder før pakking til forsendelse over hele landet. Posene merkes også med hvilken gård råvarene kommer fra.

– Det er ikke uten grunn at Toten på folkemunne kalles ”pottitland”. Her har vi de beste råvarene i landet for produksjon av potetsnacks, og hos Kims sikter vi mot produksjon av kvalitetsprodukter i mange år fremover, avslutter teknisk sjef Jens Helge Sandberg.

Driftssikkerhet var et helt kritisk punkt i vår vurdering av leverandør.

Jens Helge Sandberg

Kims

Til kundereferanse »

Vi hjelper deg videre!

Ta kontakt med våre erfarne medarbeidere