Søk direkte på produktnavn, maskiner teknologi eller løsninger du er interessert i.

Flatt hav på Fiskerstrand

Sola skinner fra skyfri himmel og det er «flatt hav» når vi svinger inn på kaia foran bedriften Olav E. Fiskerstrand en halvtimes kjøretur fra Ålesund, i tettstedet som heter – ja, nettopp – Fiskerstrand.

Av: ITO marked 8 juni 2022 Kundeerfaringer, Stropping

Mer enn 100 år med fisk

Ingen fiskebåter ligger til kai, og ingen er meldt før etter ferien, så her er det nesten like rolig inne som utenfor. Kollegene Christian og Vidar fyller dagene med vedlikehold og planlegging, og har tid til en prat og en omvisning i bedriften som har ligget akkurat her siden den ble grunnlagt i 1916, selvsagt av mannen som har gitt navn til det familieeide selskapet.

Vidar Sandvik forteller om travlere dager i høysesongen, når 9 transportbaner med pakkestasjoner, samtlige med en Mosca stroppemaskin, går for fullt. Hver kasse (10 eller 20 kg) stroppes med to PP-bånd i maskinen til høyre for Vidar.

Rett fra båt til håndtering

Rør av solide dimensjoner går rett fra kaia og inn i anlegget, slik at makrell, sild og lodde kan gå rett fra lasterommet i båten og inn på 9 transportbaner for sortering, veiing, innfrysing og pakking. Anlegget, der absolutt alt er i rustfri utførelse, er levert av flere produsenter, men når det gjelder stroppemaskiner, er det ingenting annet enn Mosca som gjelder.

Emballasje for pakking. Pelagiske fiskearter som makrell, sild og lodde sorteres, fryses, pakkes og sendes fra Sunnmøre til norske og utenlandske markeder.

– Vi hadde dårlige erfaringer med tidligere maskiner, og bestemte oss i 2012 for å satse på rustfrie stroppemaskiner fra Mosca. Det har vi aldri angret på, for det gir oss høy driftssikkerhet, rask utførelse og solid stropping med to PP-bånd på alle kasser, oppsummerer de. Og forteller samtidig at de har Mosca-maskin nummer 11 i bestilling, en maskin som blir levert fra ITO PallPack før høstsesongen drar i gang for fullt.

Når disse rørene er koblet rett til fiskebåten, kan det losses, sorteres, fryses og pakkes inntil 60 tonn fisk i timen.

Store volumer

Vi forsøker å forestille oss hvordan det oppleves her når det er full drift med 9 baner og 10-15 medarbeidere i full fart, og tviler ikke et sekund på at det er adskillig mer hektisk enn under vår lille omvisning på en solfylt maidag. Og når Christian og Vidar snakker om at de pakker opptil 60 tonn fisk – i timen!, får vi virkelig opp øynene for at i denne bransjen stilles det skyhøye krav til både mennesker og maskiner når det er høysesong. Og når vi forstår at fisken ikke bare havner på norske middagsbord, men like gjerne blir servert sydover i Europa eller i asiatiske og afrikanske markeder, da er vi ikke lenger i tvil om at fisk fra norske farvann kan måle seg med det meste.

Før vi ønsker god sommer og lykke til med Mosca-maskin nummer 11, lover de trivelige gutta oss en video fra anlegget når det er full fart på 9 transportbånd og pakkestasjoner. Det sier vi mer enn gjerne ja til, og gleder oss til å dele den med kundene våre til høsten.

Flatt hav når vi besøker Olav E. Fiskerstrand utenfor Ålesund. Men travlere tider kommer, det vet man alt om når man har vært i en bransje i 106 år.
Vedlikehold og planlegging står på dagsorden når det ikke kommer fisk, men Christian og Vidar hadde tid til å gi oss en interessant rundtur i anlegget.
Her er utstyr fra mange produsenter, men stroppemaskinene kommer uten unntak fra Mosca. Snart leverer ITO PallPack Mosca-maskin nummer 11 hit til den tradisjonsrike bedriften på Fiskerstrand.

Vi hjelper deg videre!

Ta kontakt med våre erfarne medarbeidere